Размери и спецификации за планински велосипед

Как избирате измежду многото велосипеди в тези категории, след като сте намерили подходящия квартал и изберете типа планинско колело, което искате? Марката и ценообразуването са важни съображения, но можете също да сравните геометрията и спецификациите, ако искате да бъдете по-научни. Вижте нашето ръководство за геометрията на планинския велосипед за пълна разбивка на тези мерки. Основният момент е, че различията в спецификациите като обхват, ъгъл на тръбата на главата и дължина на перката на веригата оказват влияние върху това как велосипедът пасва и кара. Ако всичко това ви звучи като чужд език, най-доброто нещо, което можете да направите, е да напишете някои общи бележки за разликите и да започнете! Най-добрият начин да разберете какво работи за вас е да карате колело.

Оразмеряване на вашия планински велосипед

Имаме изчерпателно ръководство за оразмеряването на планинските велосипеди, но същността е, че добре оборудваният велосипед е от решаващо значение за добро прекарване на пътеките. Започнете с таблица с размери и продължете напред, като имате предвид, че размерите варират според марката. Решенията за размер се влияят от фактори като стил на каране, физически измервания (дълги крака, къс торс и т.н.) и ниво на компетентност. Това са всички важни съображения, които трябва да имате предвид, докато пазарувате планински велосипед.

Комплекти, компоненти и цени за планински велосипеди

Планинските велосипеди са сложни машини, съставени от множество по-малки части или компоненти, както са известни в индустрията. Тези компоненти не само оказват значително влияние върху ефективността на вашето каране, но също така имат значително влияние върху цената на вашия велосипед. Освен ако не създавате велосипеда си от самото начало, тези компоненти идват като “комплект за изграждане” с рамката. Често се предлагат различни строителни комплекти за един и същ модел велосипед от един и същ производител, всеки с различна цена и ниво на производителност.

Материал на рамката за планински велосипед

Първото нещо, което трябва да разгледате, когато разглеждате спецификациите и дизайна на велосипеда, а понякога и отправната точка за ездачите, които купуват нов планински велосипед, е материалът, използван за конструиране на рамката. Изборът за повечето планински велосипеди е прост: алуминиева сплав или въглеродни влакна, но алтернативните материали като стомана или титан са по-нечести. Теглото и качествата на езда на различните материали варират.

Планински велосипеди: карбон срещу алуминий

И така, кой от материалите на рамката е най-добрият? Това е трудна ситуация. Всеки има свой собствен набор от компромиси. Въглеродните влакна са по-леки и здрави от стоманата, но също така са по-деликатни и скъпи. Алуминият е по-евтин и по-издръжлив, но е и по-тежък. Въглеродните влакна са по-твърди и амортисьори от стоманата по отношение на качеството на возене. Изборът на рамка се свежда до определяне кой от гореспоменатите аспекти е най-важен за вас.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn