Отзиви за велосипеди Mountain Enduro

Езда през зимата

Малцина колоездачи ще си спомнят за карането в кални условия, под проливен дъжд, с хапещ студен вятър, горящи квадрицепси, мокри крачоли и пътеки, по-живи от кофа, пълна със змиорки, като за любимия си спомен от планинското колоездене през тази година.

Въпреки това повечето от нас са били на подобно влакче в планината и продължават да се връщат за още.

Въпреки че тези условия могат да подложат на изпитание решителността, издръжливостта и способностите ви, подобни карания могат да създадат фантастични спомени и да допринесат за богатия гоблен на карането, който ни кара да копнеем за още.

Подправката на живота е разнообразието и макар че едно безкрайно лято може да изглежда като идеалния сценарий за изпитания, дали нямаше да се отегчим, ако обстоятелствата бяха постоянно толкова добри?

Зимата е описана като “начинът, по който природата казва “До твоето” (Робърт Бърн). Като планински колоездач трябва да вярвате, че дори и да го каже, майката природа би го направила с палава усмивка на лицето, по-скоро забавна, отколкото неприятна.

Ако планинското колоездене е ваша страст, не можете просто да го изключите, когато температурата и барометричното налягане паднат, но това не трябва да бъде вид самобичуване и зимното каране не трябва да се усеща като отмъщение за всички хубави моменти.

Зимното каране може да бъде също толкова ползотворно, приятно и запомнящо се, колкото и карането при по-благоприятни метеорологични условия/пътеки, ако се подготвите правилно и имате правилните способности. Освен това ще пристигнете на пролетните и летните пътеки с фино настроени възможности и някакво подобие на физическа форма. Овладейте любимите си трасета при лошо време и ще бъдете възнаградени десетократно, когато те отново се върнат в най-добрата си форма, карате по-бързо, по-гладко и с гигантска усмивка!

Себе си и инструментите си

“Няма безплатни обеди”, казва разказвачът, известна е поговорката неподходящо време, само неподходящо облекло”. Без съмнение начинът, по който се подготвяте за зимни карания, оказва влияние върху успеха и удоволствието ви. Не става въпрос само за това как се обличате; става въпрос и за това как обличате велосипеда си.

Дишащите слоеве, добрите водоустойчиви дрехи, сезонната екипировка за каране, шортите с нагръдник или чорапогащниците са очевиден избор на гардероб, но когато планирате облеклото си, излезте извън рамките на карането и помислете за нещо топло и сухо, което да облечете след това. Зимното каране може и да е едно от виновните удоволствия в живота, но седенето в измокрена чамша по време на неколоездачната част от пътуването до дома никога няма да е на същото ниво.

Когато става въпрос за подготовка за зимата, има няколко неща, които трябва да имате предвид за себе си и за велосипеда си.

Първото и най-често пренебрегвано съображение е къде приготвяте храната си. Въпреки че подготовката за каране на паркинги, настройването, решаването на дребни проблеми с поддръжката или, както е известно, бъркането е поносима (ако не и съществена) част от карането при хубаво време, пропускането на тази част от ритуала преди каране през зимата е блестяща идея. Пристигнете възможно най-подготвени. Това не означава, че няма места, където да предприемете действия, но уюта на работилницата, навеса, гаража или, ако сте свободни (или скоро ще бъдете), хола е по-добро място за това, отколкото паркинга или пътеката.

Трябва да се замислим за сцеплението и покупката в мокри и кални ситуации. Взаимодействието ви с велосипеда, както и контактът на велосипеда с пътеката, ще бъдат подложени на изпитание. Започвайки с “вие”, изтръпналите пръсти и крака няма да ви помогнат да карате в условия, които поставят на изпитание меките ви таланти. Трябва да реагирате бързо на отклонението на гумите и да усещате кога сцеплението намалява, а не да чакате, докато се загуби напълно. Ако можете да усещате ръцете и краката си, ще бъдете по-чувствителни към това. Дори и да не задържат цялата вода, подходящите ръкавици ще осигурят топлина и сцепление. Ако не можете да откриете свещения граал на непромокаемата обувка, ще трябва да се задоволите с всичко, което задържа по-голямата част от водата навън. Свръхвисоките обувки и водоустойчивите чорапи могат да бъдат полезни допълнения към арсенала ви, когато се борите със стихиите.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn