Планинско колоездене

Когато обмисляте вида колоездене, който искате да предприемете, планинското колело определено е това, което искате, ако планирате да ходите „извън пътя“ много, като например в горите или през пустинята по пясъчни или скалисти маршрути. Планинските велосипеди са създадени за каране в по-предизвикателни ситуации и често имат следните характеристики:

повече просвет за преминаване през скали, трупи, коловози и др. може да издържи на много напрежение и износване, като същевременно позволява на ездача да се справя удобно с тежък терен и да пътува над или през препятствия, срещнати по пътя

Колела

Широките гуми на планински велосипед осигуряват по-добро сцепление и сцепление върху редица повърхности, включително чакъл, мръсотия, скали и пясък. Поради по-големия си обем и по-високото сцепление, което дава по-меката гума, планинските велосипеди имат по-ниско налягане в гумите от шосейните. Колелата за планински велосипеди имат по-здрави и по-издръжливи джанти и спици, които са проектирани да издържат на по-суровото каране, което изисква истинското планинско колоездене.

Кадър

Стоманата (понякога известна като “cro-moly”) се използва в повечето рамки за планински велосипеди от начално ниво поради своята здравина и издръжливост, както и (относително) евтината си цена. Стоманата има недостатъците, че е тежка и податлива на корозия.

Цената нараства с напредването на материалите. Алуминият е следващият на стълбата, която е лека, устойчива на ръжда и като цяло здрава, но не е непроницаема за счупване, когато е подложена на многократно напрежение. Поради грубия характер на карането, което постоянно изтласква рамката на планинския велосипед към силен стрес, особено когато участва по-тежък ездач, не съм фен на алуминия в рамките на планински велосипед.

Рамките от въглеродни влакна, следващият материал от по-високо ниво, са сравними с алуминия по това, че са леки, устойчиви на ръжда и изключително издръжливи, но също така са податливи на счупване. Когато го правят, обикновено е в най-неудобния момент.

Титанът се използва за направата на най-добрите рамки за планински велосипеди, защото е едновременно лек и здрав. Титаниевата рамка на планински велосипед ще бъде отличен избор за огромни ездачи, тъй като може да понесе по-големи натоварвания, без да се уморява, за разлика от алуминия и въглеродните влакна, като и двете могат да се провалят с течение на времето. Винаги обаче има компромис, а недостатъкът е, че титанът е доста скъп. Поради високата си цена, титановите рамки често са недостъпни за всички, освен за най-отдадените или конкурентоспособни велосипедисти.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn