Планински велосипед – Аксесоари

Дръжки

Кормилото на планинските велосипеди обикновено е плоско и се простира направо от стеблото. Тези кормила имат по-широк захват, обикновено приблизително на ширината на раменете, което позволява на ездачите да седят изправени и осигурява по-добро виждане и контрол на велосипеда при нагоре и надолу терен.

Позиция на коня

Ездачите могат да седят изправени в поза, която им предлага най-добрия контрол на велосипеда, с добре разположен център на тежестта и капацитет за преместване на тежестта отпред или отзад, за да осигурят баланс и да реагират на различен терен, благодарение на начина, по който са планинските велосипеди проектирани.

Предавки

Планинските велосипеди се предлагат с различни съоръжения, за да им помогнат да се справят с различни терени. Водачите могат по-лесно да преодолеят някои много стръмни хълмове с ниски предавки, които са много по-ниски от тези на типичните шосейни велосипеди. Предавката на планинските велосипеди често не е толкова висока, колкото тази на шосейния велосипед в горния край на диапазона на предавките. Рядко има нужда от широко отворена, пламтяща скорост, каквато бихте се качили на шосеен велосипед, а на първо място големите гуми на мотора с големи размери не са подходящи за светкавична бързина.

Планинският велосипед обикновено има два или три верижни пръстена отпред като част от манивелата, които са по-малки от тези, намиращи се на шосеен велосипед, както и осем или девет предавки в касетата на задното колело, като едната е телесна- голяма екипировка, наречена баба, за да помогне при особено стръмни изкачвания. Тази комбинация дава възможност за всичко от 16 до 27 различни комбинации от скорости, покриващи почти всеки тип терен, който планинският велосипед ще изживее.

Педали

Педалите за платформа са стандартни за повечето планински велосипеди. Ако сте от типа ездачи, които постоянно спускат краката си надолу, това ще ви бъде от полза. Други по-напреднали ездачи може да предпочетат да използват щипки за пръсти или дори педали без щипки, които позволяват на ездача да закрепи обувките си с клисати към педалите, но като се има предвид разнообразието от срещания терен и честата нужда да падне краката си на земята, хората имат различни нива на комфорт, когато става въпрос за пълно прикрепване към планински велосипед.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn